Proficiency, Üniversite'de İngilizce Hazırlık Atlama Sınavı (Yeterlilik Sınavı) olarakta bilinen bu sınav her üniversitenin kendi ihtiyaçları doğrultusunda kendi bünyelerinde hazırladıkları yabancı dil seviye tespit sınavıdır.
Genelde gramer, reading, writing ve listening bölümlerinden oluşur. Ancak bazı üniversiteler (Boğaziçi gibi), dinleme yetisini test ederken bazı üniversiteler (İTÜ gibi) bu bölümü sınavlarına dâhil etmeyebiliyorlar.
Proficiency (Yeterlik) sınavı, üniversitelerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda kendi bünyelerinde hazırladıkları yabancı dil seviye tespit sınavıdır.
Bazı üniversiteler (Boğaziçi gibi), dinleme yetisini test ederken bazı üniversiteler (İTÜ gibi) bu bölümü sınavlarına dahil etmeyebiliyorlar.
Yapılacak en akıllıca işlerden birisi, başvurulan üniversitenin Proficiency sınav örneklerini önceden edinip sınav öncesinde en az 10 deneme sınavı çözmektir.
Proficiency, TOEFL gibi standardize edilmiş bir sınav değildir, aksine kurumsal bir sınav olduğundan her üniversite kendine göre bir yeterlik ister. İTÜ Yeterlik sınavına hazırlanmak Boğaziçi'nin sınavına hazırlanmakla eş değildir ya da YTÜ'ye hazırlandığınız tekniklerle İTÜ'ye hazırlanamazsınız. Yani, hazırlanırsınız da, sonuç sizi memnun etmeyebilir!
Mesela Atılım ve Bilkent Üniversitesi için orta seviye bir temelle kendi kendine çalışmak yetersiz olabiliyor.
Ciddi bir kursa yazılmak şart oluyor. Hatta bazıları bu kadar uğraşacağıma diğer sınavlara hazırlanıp Mesela Atılım için biraz speaking çalışıp TOEFL sınavından 71(IBT), 173 (CBT), IELTS sınavından 6.0, FCE sınavında C ve KPDS 76 veya ÜDS'den 76 alan öğrenciler Yeterlik Sınavına alınmaksızın bağlı oldukları fakültelere geçerler. Çünkü kendi sınavı ciddi derecede zordur.
PROFICIENCY SINAVINA HAZIRLIK KURSU SONUCUNDA ÖĞRENCİLERİN KAZANIMLARI NELERDİR?
Amacımız üniversitelerin sistemlerine uygun ve her üniversiteye özel eğitim programları ile öğrencilerimizi iyi şekilde bu sınava hazırlayarak ve hazırlık sınıfını geçirmektir.
Proficiency sınavına hazırlık eğitimine katılan öğrenci, üniversitesi'nde yapılan sınav da başarılı olurlarsa bölümüne yani fakülteye hazırlık okumadan geçme imkanı kazanır.
PROFICIENCY SINAVININ FORMATI NEDİR?
Proficiency sınavının belli bir formatı yoktur. Her üniversite kendi ihtiyaçları doğrultusunda sınavlar hazırlar. Kimi sınavlar çoğunluk olarak çoktan seçmeli sorulardan oluşurken, kimi sınavlar dinleme, okuma, yazma ve konuşma becerileri üzerinde yoğunlaşır. Her üniversitenin kendine özel bir proficiency sınavı vardır.
KİMLER KATILMALI?
Üniversiteyi kazanan öğrencilerin bölümlerinde okumaya başlamadan önce Proficiency sınavına girip yeterli puan almaları gerekir. Proficiency kursuna katılacak adayların orta seviye ya da orta seviyeye yakın olmaları gerekir.
Ayrıca bu sınava dönem başında yapılan sınavda başarısız olup bir sene boyunca hazırlık okuduktan sonra yine final sınavında başarısız olan öğrenciler katılır.
PROFICIENCY SINAVI BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?
Proficiency sınavı için özel bir başvuru yapılmaz. Üniversiteler her öğretim yılı başında yeni gelen öğrencilerinin İngilizce seviyelerini ölçmek için bu sınavı uygularlar.
PROFICIENCY SINAVININ İÇERİĞİ NEDİR?
Yeterlilik sınavı üniversiteden üniversiteye değişir. Kurumumuzda üniversitelerin programlarına göre ayrı ayrı eğitim programları ayarlanmıştır. Bu uygulama üniversiteler arası sınav farklılığından kaynaklanan sıkıntıları çözmeyi hedeflemekteyiz.
Gruplarımız aynı üniversite de eğitim görmekle birlikte aynı İngilizce seviyesin de olan öğrencilerden oluşmaktadır.
Bunun için diğer kurumların aksine maksimum 6 kişilik sınıflarda proficiency uzmanı eğitmenlerimizle eğitimler vermekteyiz.
Aynı üniversite ve aynı seviyeden gruplar oluşturulamadığı durumlarda öğrencilerimize birebir özel ders imkanı sunmaktayız. Başarı oranımız %95'tir.
PROFICIENCY SINAVININ AMACI
Üniversiteyi kazanan öğrencilerin, kazandıkları üniversite tarafından düzenlenen, yeterlilik (muafiyet/proficiency ) sınavını geçerek, hazırlık okumadan, doğrudan kendi bölümlerinde başlamalarını sağlamak, hazırlık eğitimini tamamlayan öğrencilerin ise olaki üniversite tarafından yapılan sınavda başarısız olmuşlar ise onların hazırlık sınıfını atlayarak kendi bölümlerinden başlamalarını sağlamak.
PROFICIENCY NE ZAMAN BAŞLAR?
Proficiency kursu hazırlık atlama ve yüksek lisansa kabul için yoğun bir program olarak yaz döneminde başlar ve üniversitelerin proficiency sınavı tarihine kadar devam eder.
Genelde haziran ile eylül arasında yapılmaktadır.
PROFICIENCY SINAVI
Proficiency sınavı üniversitelere yeni gelen öğrencilerin İngilizce seviyesinin bölümlerde okuyabilmek için yeterli olup olmadığını ölçen sınavdır. Her üniversitenin sınavda istediği İngilizce seviyesi farklıdır.
Tüm üniversitelerde TOEFL geçerlidir.Genelde 79-80 puan yeterli olmakla birlikte bazı üniversitelerde TOEFL'dan alınması gereken not farklı olabilir.
PROFICIENCY SINAVINA HAZIRLIK KURSLARI NE KADAR SÜRER?
Hazırlık programlarımız maksimum 2 ay sürmektedir.
PROFICIENCY SINAVI NEDİR?
Proficiency Sınavı, üniversiteyi yeni kazanan öğrencilerin, kazandıkları üniversite tarafından düzenlenen, yeterlilik (muafiyet/proficiency) sınavını geçerek, hazırlık okumadan doğrudan fakülteden yani birinci sınıftan başlamalarını sağlamak ve hazırlık okuyup, sene sonunda yapılan sınavda başarısız olan öğrencilerin de fakülteye geçmeleri için girmek zorunda oldukları İngilizce Yeterlilik Sınavı'dır.
Proficiency Sınavı, girilecek olan üniversiteye göre değişmekte olup temelde benzerlikler taşır. Genelde kişin gramer bilgisini, yazma, okuma ve dinleme becelerini ölçer.
Bazı üniversiteler bunlara ilave olarak speaking yani konuşma testide yaparlar.